İnsan Beyni ve Hafıza

hafıza nedirİnsanoğlunun hafıza olarak bahsettiği kavram; bilginin kodlanarak kayıt altına alınması, bu kaydın uzun vadeli olarak saklanmasını sağlayacak bir biçimde depolanması ve ihtiyaç olduğunda da bilginin geri çağrılması yani “hatırlanması” yeteneğidir. Beş duyu organı yardımıyla algılanan çevre, beynin sürekli olarak bir veri bombardımanına maruz kalmasına ve bu verinin de kodlama suretiyle “bilgiye” dönüştürülerek depolanmasına sebep olur. Beş duyu organıyla aktarılan ve beyin tarafından gün içinde kişi farkında dahi olmadan milyarlarca veri paketi halinde kodlanarak depolanan “bilgi”, hafızanın da sürekli olarak depolama işlemi gerçekleştirmesini sağlar. İnsanoğlunun hafızası onlarca gigabayt veri depolama imkanına sahip olsa da, kişinin hafızasını etkin bir şekilde kullanması hafızadaki kodlanmış veri paketlerinin büyüklüğü ile alakalı değildir.

Kişinin hafızasında milyarlarca gigabayt veri dahi olsa hafızanın kullanılmasından kasıt, bu verinin ihtiyaç olduğunda geri çağrılabilmesi yani kişinin hatırlama eylemini gerçekleştirebilmesidir. Sürekli çevresel uyaranlara maruz kalan beş duyu organı tesire maruz kalarak beyne veri akramında bulunmakta, dur durak bilmeden gelen aktarım ise beynin doğuştan sahip olduğu kodlama dili sayesinde bilgi paketleri olarak hafızaya işlenmekte yani kayıt altına alınmaktadır. Kişinin ihtiyaç duyduğunda bu kodlamayı kullanan beyin bilgiyi geri çağırmakta, bu şekilde de hatırlama işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu nano saniyelik işlemlerin insan hayatındaki öneminin ne olduğu merak edenlere söyleyebileceğim, tüm bu hafıza kullanımının insanoğlu için “bir zaman kavramı” oluşmasını sağladığıdır. Zira hafızadaki bilgiler sayesinde geçmiş ya da şuan algısı oluşmaktadır. Einstein 20. yüzyılın başında uzay-zamanın göreceli (izafi) olduğunu ortaya koymuştur ve bu da her insanın zaman algısının birbirinden farklı olabileceği sonucunu doğurmuştur. Dolayısı ile hafızanın tüm bu dur durak bilmeden kodlama, depolama ve geri çağırma faaliyetleri kişinin zaman algısı üzerinde de muazzam derecede etkilidir.

03 Mayıs 2013 tarihinde Genel içinde yayınlandı ve olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin. 5 Yorum.

Yorum bırakın